Пластикова тара для питної води – це жупел номер один в суспільстві екологів і всіх, хто поділяє їхні інтереси хоч скільки-небудь. Тільки ледачий не висловлював своєї прямо-таки ненависті до цього (на жаль) самому поширеній сьогодні абсолютно не екологічним способом – зберігати, транспортувати і споживати питну воду.
Їстівний міхур приходить на зміну неїстівного пластику
Ooho – так називаються ці сферичні міні-контейнери для питної води! Ви коли-небудь робили бомбочку з зошитового листа, наповнювали її водою? Тоді вам сподобається ідея Ooho!
Але Ooho – це не шедевр шкільних витівок, це, швидше, шедевр модній нині «молекулярної кухні» (друга назва – «модерністська кухня») та її самого трендового напряму-сферифікації.
Сферифікація – Spherification – це перетворення будь їстівної рідини в кулю (сферу) невеликого розміру (на один укус).
Можна сказати і так, що міні-тістечка, а також бутерброди-канапе зі шпажками «на один укус» – це правильний маркетинговий хід «як би» нагадує наймодніші – молекулярну кухню і сферифікацію.
Але у випадку з сферифікацією все, звичайно, набагато складніше. Рідина шляхом сферифікації перетворюють в кульку з щільними стінками-мембранами – теж їстівними.
Коричневі водорості і хлорид кальцію – ось з чого виготовлена «їстівна оболонка» чистої питної води.
(Лактат кальцію або кальцієва сіль молочної кислоти – так ще називається цей найнеобхідніший для сферифікації компонент).
Собівартість такого їстівного, біорозкладаного контейнера – два центи.
Виробники (поки винахідники, швидше) Ooho стверджують, що висока ціна на питну воду в пластиковій пляшці так висока саме із-за вартості пластикової тари!
Перемігши на конкурсі Lexus Design Award, дизайн-концепт їстівної пляшки для питної води, може скоро вийти на ринок.
Завдяки технології Ooho планета Земля може незабаром почати позбуватися тонн пластикового сміття, утворив у Світовому Океані сумно відоме Велика Сміттєва Пляма.
Винахідники технології Ooho – три студента з Лондона, три промислових дизайнера:
- Родріго Гарсіа Гонсалес (Rodrigo Garc?a Gonz?lez),
- П’єр Паслие (Pierre Paslier),
- Гійом Куш (Guillaume Couche).
Крапля або сфера, («бомба») чистої питної води Ooho буде укладена в подвійну тонку мембрану. Між двома шарами цих тонких мембран можна буде (за словами винахідників) поміщати при бажанні торговельну етикетку.
Один із шарів-мембран не годиться в їжу – так як буде зовнішнім і його функція передбачається чисто гігієнічна. Зате другий шар краплі води Ooho, друга мембрана – цілком їстівний і безпечний.
Зате обидві мембрани – абсолютно біоразлагаючі, як і слід було очікувати!
Новітні технології начебто сферифікації дають нам стару забуту можливість – напитися чистою джерельною водою зі своєї ж пригорщі. І якщо їстівні біорозкладані контейнери-мембрани для зберігання питної води Ooho увійдуть в масмаркет, нас всіх чекає нова, поки невідома епоха. Як з точки зору покращення екології, так і з точки зору збагачення естетики повсякденного побуту.