Чи складно відкрити пекарню-кондитерську?

Виробництво хлібобулочних виробів і солодощів є відмінним вкладенням грошей для інвесторів, незважаючи на те, що в даному сегменті ринку жорстка конкуренція. Якщо грамотно скласти бізнес-план кондитерської і застосувати оригінальні ідеї по випічці тортів і тістечок, то достатньо початкової суми в 400 000 доларів, щоб відкрити бізнес з нуля. Вже в перші місяці прибуток досягне 30%.

бізнес-план кафе-кондитерської

Відкриття кондитерської може мати на увазі як облаштування кафе, при якому працює виробнича лінія тортів і печива, так і пекарні з магазином. Розглянемо обидва варіанти.

Як відкрити кафе-кондитерську?

Для досягнення кращого результату бізнес-план кафе-кондитерської повинен містити основну концепцію. Зазвичай, це заклад громадського харчування, куди приходять батьки та їх діти, старі друзі-подруги, щоб випити чашечку кави та скуштувати смачних тістечок, тортів або пиріжків.

Отже, кафе-кондитерська не повинна розміщуватися у великому приміщенні. Буде достатньо 30-40 кв. м. Обстановка і дизайн інтер’єру повинні відповідати призначенню закладу. Затишок, домашня випічка, напої та гостинний персонал залучать відвідувачів.

Кожна кондитерська має свій фірмовий рецепт десерту або напою. Відкриваючи кафе, необхідно вивчити тонкощі кондитерської справи та освоїти одну-дві страви, які будуть подаватися тільки у Вас.

Складаючи бізнес-план кафе-кондитерської, слід розглянути можливість купівлі солодощів додому і виготовлення тортів на замовлення. У цих цілях можна організувати невелику стійку або прилавок для торгівлі.

Місце розташування

kafe-kondДля невеликого кафе потрібні столики і стільці на 20-30 персон. Робити великий зал не має сенсу, інакше кав’ярня перетвориться у звичайну столову.

Кафе-пекарні можна відкривати навіть у спальних районах. Якщо відкривати заклад рано вранці, без сумніву, мешканці прилеглих будинків потягнуться за свіжим хлібом або пиріжками до сніданку. Хорошим прикладом може послужити Туреччина. Місцеві пекарні починають працювати о 6 ранку. Вже до цього часу в кондитерських можна купити гарячу випічку, хліб. Звісно, нелегко кожен день вставати о 3 годині ранку, але недарма турецькі кондитери є одними з найбільш забезпечених людей в країні.

Найбільш вигідно відкривати кондитерську поруч зі школами, вузами, офісними та торгівельними центрами. Додатковим плюсом буде відкрите приміщення під літнє кафе. У спеку їсти торти в духоті, запиваючи гарячою кавою, не дуже приємно.

Зазвичай, кондитерські підпадають під суворий нагляд з боку органів санепідемстанцій. Приміщення кондитерських повинні відповідати наступним умовам:

  • наявність вентиляції, водопроводу і туалету;
  • оснащення системою протипожежної безпеки.

Ці обставини також необхідно брати до уваги і вносити в бізнес-план пункти про витрати на їх виконання.

Обладнання і персонал для кафе-пекарні

Закупівля обладнання та кухонного приладдя є найбільш витратним пунктом у бізнес-плані кондитерської. Тут можна застосовувати різні інструменти для розвитку бізнесу: кредитування, лізинг або власні кошти.

Для майбутньої пекарні потрібно:

  • електроплита;
  • тістомісильна та формувальна машини;
  • просіювач;
  • тістоділитель;
  • шафа для вистоювання тіста;
  • округлювач;
  • холодильники.

Крім перерахованого вище обладнання, необхідно закупити міксери, пакувальні верстати та кавомашини, комп’ютери, меблі для персоналу, вітрини, стелажі, рекламні щити та вивіску.

Специфіка роботи пекарні така, що без висококласного пекаря-кондитера домогтися розвитку бізнесу неможливо.

Кондитеру буде потрібно, як мінімум, один помічник. Для залу кафе потрібно буде запросити продавця і адміністратора.

Бухгалтера та водія наймати не має сенсу – краще скористатися їх послугами з аутсорсингу.

Початкові витрати на бізнес

Для того щоб відкрити у Києві кондитерську з залом для кафе та невеликим магазином, в бізнес-план необхідно включити витрати на:

  • оренду приміщення – 2 000 доларів на місяць;
  • обладнання – 30 000 $;
  • зарплату співробітникам, включаючи страхові внески та податки, – 3 000 $;
  • ремонт та облаштування приміщення – 4500 $.

Таким чином, мінімальний стартовий капітал для відкриття кафе-кондитерської становить 39 500 $. При середньому чеку в 4.5 $ і не менше 100 покупців на день, щомісячний дохід складе 13 500 в $. Повністю кондитерські окупаються за 1-1,5 року.

Як відкрити пекарню-кондитерську?

pekarnyaПерш ніж складати бізнес-план пекарні, необхідно визначитися з асортиментом. Саме він є однією з основних складових успішного ведення кондитерської справи. Чи буде це тільки випічка хліба (звичайного або за особливими рецептами, наприклад, з цільнозернової пшениці) або в пекарні будуть виробляти не тільки хліб, але і здобу, тістечка, торти, кекси та інші солодощі.

Для відкриття пекарні достатньо зареєструватися в податковій інспекції в якості приватного підприємця. Створювати ТОВ немає необхідності.

Особливості відкриття пекарні

Розташовуватися булочна може в будь-якому районі населеного пункту. Розміщення пекарного цеху разом з магазином буде великою перевагою. По-перше, це позбавить бізнесмена від транспортних витрат, а по-друге, покупець завжди зможе купувати гарячу, свіжоспечену продукцію.

Якщо ж магазин буде розташовуватися окремо від пекарні, є сенс розглянути питання про купівлю двох-, трикімнатної квартири на першому поверсі житлового будинку, можливо, в кредит. Потім житлове приміщення переводиться в статус нежитлового, в ньому робиться окремий вхід і відповідний ремонт. Оренда 40-50 кв. м складе 750-1000 $ на місяць. Приблизно таку ж суму потрібно буде платити по кредиту. Вигода полягає в тому, що в результаті підприємець отримає у власність приміщення і згодом буде позбавлений від витрат по оренді.

Необхідно брати до уваги, що пекарня повинна відкриватися рано вранці і закриватися пізно ввечері. У вихідні та святкові дні потрібно готуватися до великого напливу покупців, отже, збільшувати кількість продукції.

Пекарні потрібно точно таке ж обладнання, як і в кафе, єдине додаток – купівля конвекційної печі, спеціальних кондитерських лопаток та форм для випічки хліба. Перелік інших інструментів викладено вище.

А в кондитерський магазин слід додатково придбати:

  • вітрини, стелажі, холодильне обладнання;
  • касові апарати;
  • термінали для зчитування банківських карт;
  • телефони, комп’ютери з проведеним інтернетом і програми для них, оргтехніку.

Зазвичай кондитерські обладнуються сигналізацією, системами кондиціювання та протипожежної безпеки.

Не слід забувати, що до бізнес-плану пекарні-кондитерської необхідно включити заходи по розміщенню реклами, виготовлення зовнішньої вивіски та оформлення вітрин.

Видаткова частина бізнес-плану

Будь-кондитерський магазин та пекарня зажадають значних вкладень. Витрати на відкриття бізнесу в Києві будуть складатися з наступних пунктів:

  • оренда приміщення магазину – 1000 ;
  • обладнання пекарні та булочної – 37 000 ;;
  • фонд заробітної плати – 2500 ;.

Мінімальна сума початкових витрат складе 40 000 $. Близько 750 $ піде на рекламу та вивіску.

За аналогією з кафе-кондитерської, на повну окупність булочна вийде через 1-2 роки.

Слід зазначити, що організація бізнесу з виробництва кондитерських виробів та хліба є довгостроковою інвестицією, отже, і найбільш вигідною. Кафе-кондитерські та булочні розраховані на виробництво продукції протягом довгого періоду часу. Досить часто міні-пекарня перетворюється в сімейний бізнес і торгові точки з фірмовими тортами або печивом починають рости як гриби після дощу.

Без готового бізнес-плану кондитерської не обійтися. Він допоможе розпочати власну справу, дасть загальне уявлення про майбутню роботу та допоможе уникнути помилок на початковому етапі діяльності.

Залишити свій коментар

Будь ласка, введіть ваше імя

Ваше имя необходимо

Будь ласка, введіть дійсну адресу електронної пошти

Электронная почта необходима

Введіть своє повідомлення

ukrGroshi.com.ua © 2019